Please use in sticky navigation module this Section ID: friedrich-w-r

Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Imao je izuzetno važnu ulogu u razvoju financijskoga sektora u Austriji i Njemačkoj.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818. – 1888.). Prvotno je radio kao državni službenik, potom kao gradonačelnik, nakon čega je započeo s osnivanjem organizacije za samopomoć ljudima zaposlenima u poljoprivredi, čime je bio omogućen pristup klijentima. Godine 1886. Raiffeisen je otvorio vrata svojim prvim klijentima, a 1847. godine F. W. Raiffeisen osnovao je prvu kreditnu uniju, a zatim i prvu regionalnu kreditnu uniju, nastalu od nekoliko mjesnih unija. U doba njegove smrti – 1888. godine – u Njemačkoj je poslovalo već 425 Raiffeisenovih unija kasnije poznatih pod zajedničkim nazivom Raiffeisenbank, te približno 120 njih u Austriji. Tijekom godina Raiffeisenov se koncept proširio diljem svijeta; kreditne su unije započele s poslovanjem ne samo u Europi, već i u Indiji, Japanu, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Please use in sticky navigation module this Section ID: raiffeisen-bank-international

Raiffeisen Bank International

U Austriji je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva.

Banka-majka – Raiffeisen Bank International AG (RBI) svojim domaćim tržištem smatra Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, te Srednju i Istočnu Europu u kojoj upravlja s razgranatom mrežom banaka te nizom drugih specijaliziranih pružatelja financijskih usluga. Iskustvo na inozemnim tržištima ujedno je i pokazatelj održivoga koncepta poslovanja.

Please use in sticky navigation module this Section ID: rba-u-hrvatskoj

RBA u Hrvatskoj

Prva banka u Hrvatskoj osnovana inozemnim kapitalom.

Krajem 1994. godine Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) – središnja institucija austrijske bankarske grupacije Raiffeisen – odlučila je uložiti u Hrvatsku te je sa svojim poslovanjem započela RBA – prva banka u Hrvatskoj osnovana inozemnim kapitalom. U protekla dva desetljeća bilježili smo veoma zahtjevna poslovna razdoblja za bankarski sektor u cjelini. Te nam okolnosti, međutim, nisu bile isprika; RBA je naprotiv nerijetko preuzimala ulogu pokretača razvoja financijskoga tržišta. Još od osnivanja, vizija cjelovite ponude vodila je razvoj u dva smjera: jačanju pozicije bankarskih usluga na principima univerzalnoga bankarstva, ali i osnivanju specijaliziranih poduzeća putem kojih Raiffeisen zaokružuje ponudu financijskih usluga.

Vidite potencijal za budućnost s nama?